Främst Linnea Bengtsson, Victoria Lennartsson. Bakom dem Carl-Tore Bengtsson och Andreas Bengtsson. I Torpa finns det nya huvudkontoret, verkstäder och lager.
Varbergsföretaget Manovi fortsätter investera i sin nya produktionsanläggning i Torpa. Familjeföretaget satsar med full kraft på nya bearbetningsmaskiner med automation för att möta en ökande efterfrågan.
Nyligen tog Manovis VD i hand på en stororder från DMG MORI omfattande tre high-tech-maskiner för att ännu effektivare leverera specialprodukter till kunder inom medicinteknik, elektronik-, bygg-, marin- och försvarsindustrin.
– Vi rustar för framtiden och med hjälp av de integrerade automationslösningar och maskiner som vi köpt av DMG MORI har vi också en stabil helhetsleverantör i ryggen, säger Andreas Bengtsson, säljansvarig för Manovi.
– Det är en glädje att kunna säga att vi har beställt första delen av vår nya maskinpark. Efter en omfattande kartläggning föll vårt val DMG MORI. De har en väl utbyggd serviceorganisation och är stora globalt med en produktion på mer än 10 000 svarv- och fräsmaskiner i premiumsegmentet. För oss innebär det en driftssäker helhetslösning som är färdig med automation där vi inte hamnar i gränslandet mellan automationsföretag och maskintillverkare, fortsätter Anderas Bengtsson.
Ger fler jobb och skapar efterfrågan på kompetens
Satsningen är bara ett steg i Manovis frammarch. Den nya maskinparken definierar också vilken typ av kompetenser verksamheten behöver ha för att kunna köra den senaste tekniken. För den redan expansiva regionen på västkusten ger detta fler värdefulla arbetstillfällen.
– Det kommer att bli en hel del utbildningsinsatser för alla medarbetare och vi har fortsatt ett behov att anställa fler personer till produktionen. Och vi känner att vi kan få stor nytta av DMG MORIs stora tekniska kompetens när vi nu tar ett stort kliv och teknikskifte, och det första steget med deras premiummaskiner, säger Carl-Tore Bengtsson, VD för Manovi.
– Den automatisering och robotisering som görs här bidrar också till att öka intresset för att fler unga väljer en karriärresa inom den idag högteknologiska verkstadsindustrin, tillägger Carl-Tore Bengtsson då hela familjen Bengtsson är engagerad lokalt i utbildningsfrågan.
Högteknologiska vidunder
De tre maskinerna landar in hos Manovi efter sommarsemestern och man räknar med att nå full produktionskapacitet under hösten. Då är planen att ta nästa steg i automationsresan.
Manovis nya maskin DMU 50 från DMG MORI
Högst upp på önskelistan fanns en femaxlig fräs med automation, och valet föll på en DMU 50 U 3:e generationen med ett s k palettsystem PH-150. Typen kom redan för mer än 20 år sedan, men Generation 3 möter kraven för innovativ teknik på alla plan. Här pratar vi snabbmatning på 42 m/min och en svänghastighet på 30 rpm som garanterar dynamisk bearbetning och upp till 30 % kortare cykeltider. Med omfattande kylåtgärder unika i denna maskinklass möjliggörs maximal precision. Manovis har flera femaxliga DMG fräsmaskiner sedan tidigare, men med denna tar man ett stort kliv framåt i teknik och automation.
Manovis nya maskin CMX 1100 från DMG MORI
Dessutom kommer en treaxlig fräs och typen CMX 1100 V, en av DMG MORIs storsäljande maskinserier som kan hantera ett brett utbud av arbetsstycken för alla typer av områden tack vare sin mångsidighet.
Manovis nya maskin CLX 450 Robo2Go från DMG MORI
Sist på önskelistan stod en svarv med Y-axel, subspindel och robotladdning. Manovi valde en CLX 450 V6 med Robo2Go. Svarven kommer utrustad med en chuck med diameter 250 mm och drivna verktyg på alla platser i en 12-stationsrevolver. Roboten lyfter hela 35 kg vilket besparar operatören tunga lyft och tillåter också långa arbetspass med obemannad körning.
Fokus på långsiktig tillväxt
Familjen Bengtsson är inte bara tekniskt utvecklingsfokuserade. De har under en relativt kort period investerat kraftigt på flera fronter som skapat tillväxt och lagt plattformen för en fortsatt expanison.
Först samlades all verksamhet i Sverige i en ny fastighet strategiskt nära motorvägen i Varberg. Den togs i bruk i januari 2022. Där har man satsat på en backoffice-organisation med alla stödfunktioner. För en bättre verksamhetsstyrning har nyligen avslutats en lyckat implementering av affärssystemet Monitor.
I Manovi har man lagt om all programmering till CAM-beredning för att öka spindeltiden i maskinerna och minska stillestånd vid byte av jobb i maskinerna. Manovis verksamhetssystem ISO9001 och ISO14001 är mall för övriga bolag inom Intaga Gruppen. Under lågkonjunkturen för fritidsbåtar renoverades och byggdes båtfabriken i Polen om samt fick ny produktionsutrustning som nu ger frukt genom ett starkare marknadsläge. Inför båtsäsongen 2025 lansera Cremo Boats också ett till stora delar nytt modellprogram. Allt detta tillsammans ger Intaga Gruppens olika kundgrupper en ännu starkare och mer tillförlitlig leverantör.
Om Manovi
Manovi Varberg AB, har en mer än 130-årig företagshistoria. Bolaget grundades redan 1892 av familjen Gustafsson och har funnits i på samma plats i Torpa utanför Varberg sedan 1905. Efter ett antal ägarbyten övertogs företaget av familjeföretaget Intaga Gruppen 2015 då Manovi fick en omstart och verksamheten renodlades. Manovi tillverkar avancerade prototyper till enkla detaljer, för att sedan komplettera värdekedjan med montage av bl a avancerade elektronikinstrument.
Bolagen ägs av moderbolaget Intaga AB som i sin tur ägs av familjen Bengtsson. I företagsgruppen ingår även radiatorleverantören Grad-in AB, DA Elektronik och Cremo Boats AB som tillsammans har drygt 50 anställda och omsätter 150 MSEK årligen.